Väentapainen vihkiminen

  Jos vastasit yhteenkään kohtaan ”kyllä”, olet melkoisella varmuudella kiinnostunut vihkipalveluistani.

  Olen Miika Vanhapiha, yksi Karhun kansan2 perustajajäsenistä. Minulla on Pohjois-Suomen maistraatin myöntämä vihkimislupa (2016), mikä on edellyttänyt mm. tutustumista avioliitto-ja nimilakiin.

  Olen kulkenut omaa henkistä polkuani vaihtelevin tavoin yli 30 vuotta, minkä aikana olen oppinut esikristillisestä uskomusperinteestämme paljon. Olen samalla tuntenut kutsun eri elämäntilanteissa olevien ihmisten auttamiseen. Niinpä, kun aika oli kypsä, aloitin perinnenoituuteen3 keskittyvän toimintani. Vihkimisluvan hankkiminen oli tälle, sekä loihtimiseen ja runolauluun painottuvalle tietäjäntyölleni4 luonteva lisä.

  Olen vuosien varrella vihkinyt avioon lukuisia pariskuntia. Kaikkia vihkimiäni häitä on yhdistänyt lämmin ja luonnonläheinen tunnelma, sekä vihittävien kokemus viisausperinteemme merkittävästä arvosta osana yhteisiä juuriamme. Muilta osin kaikki häät ovatkin sitten aina olleet ainutlaatuisia, juuri hääparinsa näköisiä juhlia! Vihin avioliittoon luonnollisesti myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

  En edellytä vihittäviltä jäsenyyttä missään yhdistyksessä tai yhdyskunnassa, saati vanhakantaisen runolaulun hallitsemista. Sen sijaan toivon vihkimispalveluistani kiinnostuneiden ja häitään suunnittelevien pariskuntien kokevan luonnonuskoisen perinteemme juuri heille sopivaksi kehykseksi hääjuhlaansa. Tähän liittyen toivon pariskuntien ottavan minuun yhteyttä muistakin syistä kuin eksotiikan vuoksi. Käytännössä toivon vihittävien saavan väentapaisesta vihkirituaalista aidosti merkityksellisiä kokemuksia tärkeään päiväänsä.

  Jos kiinnostuit aiheesta, olet lämpimästi tervetullut kysymään siitä lisää. Jos etenemme asiassa pidemmälle, mielelläni myös tapaan hääparin kasvokkain tai verkon yli. Tapaamisen jälkeen, sitä seuraavien viikkojen ja kuukausien saatossa, muokkaamme häittesi vihkirituaalista juuri teille sopivan. Samalla varmistan, että avioituva pari muistaa tehdä kaikki vaadittavat hallinnolliset toimet. Ollaan yhteydessä!

Terveisin,

Miika Vanhapiha

naimaloitsu@gmail.com

Valokuva © Anu Plym (2020).

★★★★★

”Miikan johdolla koettu hääseremoniamme oli vaikuttava ja voimakas kokemus sekä meille hääparille että kaikille läsnäolleille. Miikalla on ainutlaatuinen kyky ohjata seremoniaa syvällisellä yhteydellä perinteiseen suomalaiseen muinaiseen kansanperinteeseen. Kokemus oli merkityksellinen ja siinä maailmankuvamme ja väenvoima konkretisoituivat kauniisti ja ikimuistoisesti. Seremonian suunnittelussa Miika otti hyvin myös hääparin toiveet huomioon ja saimme olla keskellä ainutlaatuista seremoniaa.”

Minna Kankaanpää ja Vesa Martin

Pelkosenniemi

★★★★★

”Miika vihki meidät kauniin kesäisenä juhannuspäivänä Karhun kansan seremonian mukaisesti. Hän kutsui taivaan, tulen, mannun ja veen väet, seudun haltijat ja esivanhemmat. Teimme suojauksia ja kateiden karkoituksia, ja hän lausui lemmenloitsun. Hän mainitsi kauniisti myös vuotta aiemmin tuonilmaiseen mennen vauvamme. ‘Sillä maailmojen rajat ylittävä vanhempien rakkaus ei koskaan vähene.’ Se oli todella koskettavaa. Näin menimme naimisiin ja saimme voimakkaan sinetin liitollemme.”

Marianne ja Jari-Pekka Peltoniemi

Järvenpää

★★★★★

”…ollaan molemmat erittäin tyytyväisiä. Tapaaminen ennakkoon oli tosi miellyttävä ja tuli kotoisa ja turvallinen olo vihkimisen suhteen. Miulle esi-isien kunnioitus on henkilökohtaisesti tärkeää, joten oli superhienoa, että tää otettiin huomioon myös vihkipäivänä, jolloin toki kaikki muukin sujui niinkuin oli ennakkoon sovittu ja puhuttu. Häävierailta olemme kuulleet ainoastaan positiivista palautetta etenkin seremoniasta… monet ovat sanoneet sen olleen hienoin vihkiminen mitä he ovat päässeet todistamaan. Niinkuin meistäkin! En olis voinut toivoa mitään muuta, tästä jäi hienot muistot. Kiitos siis vielä kerran, että olit osana isoa päiväämme. ❤

Jenni ja Antti Kiiski

Tallinna

★★★★★

”Menimme mieheni kanssa naimisiin vuonna 2020 ja häitä suunniteltaessa oli meille molemmille alusta asti selvää, että haluamme Miikan meille vihkijäksi, sillä minulle ja miehelleni väenusko on ollut jo pitkään tärkeä asia. Miikaan oli helppo saada yhteys ja hänen kanssaan oli alusta asti mukava keskustella. Lisäksi sovimme tapaamisen jossa kävimme läpi toiveitamme ja mitä odottaa vihkitilaisuudelta. Keskustelua toki riitti aivan kaikesta muustakin vaikka kuinka paljon!

Ennen häitä saimme yksityiskohtaisen suunnitelman vihkitilaisuuden sisällöstä ja sen kulusta. Hääpäivämme oli väkevä, ja suuri kiitos siitä kuuluu Miikalle. Ilman häntä emme olisi saaneet täydellisiä häitä juuri meille. Kesäinen metsä, upeat loitsut ja vihkimisen jälkeiset uhrilahjat olivat ikimuistoiset. Vieraatkin kehuivat todella vuolaasti vihkitilaisuutta ja olivat todella vaikuttuneita. Kiitos suuresti. ❤”

Mira R.

★★★★★

”Miika piti meille väkevän, juurevan ja sydämellisen vihkiseremonian. Hän saattoi meidät syvemmälle yhteisen rakkauden matkallemme kauniisti ja läsnäolevasti. Olo oli kannateltu, ja jopa naapurin tontilla huristelevan ruohonleikkurin meteli hukkui lopulta Miikan myötäluoman pyhän hetkemme taikaan.”

Pihla ja Henry

  1. Väentapaisuus eli väenusko on yksi usein käytetty nimi kotoperäistä uskomusperinnettämme jatkavalle ja elvyttävälle elämäntavalle. Kyse on maailmankuvasta missä esivanhemmilla, luonnonhengillä kuten haltijoilla, vanhoilla jumalillamme, karhulla, sekä moninaisilla väki-voimilla on keskeinen sija. ↩︎
  2. Karhun kansa on rekisteröitynyt uskonnollinen yhdyskunta, jonka toiminta pohjaa suomalaisheimoiseen ja karjalaiseen uskomusperinteeseen. ↩︎
  3. Noituus on kotoperäisen uskomusperinteemme vanhakantainen, perusluonteeltaan šamanistinen työtapa. Omassa noituudessani on vaikutteita uralilaisesta maailmankuvasta laajemminkin, mikä näkyy maailmansyntymyyttiemme hienovaraisessa täydentämisessä joillakin sukukansojemme keskuudessa säilyneillä kuvauksilla. Suomenkielen noita ja vastineensa sukukielissämme (esim. saamenkielen noaidi) edustavat uralilaisen kielikunnan vanhaa ja täysin omaperäistä sanuetta. En siis viittaa sanoilla noituus ja noita keskieurooppalaisen perinteen ”noituuteen” (witchcraft) ja sen piirissä toimiviin ”noitiin” (yks. witch), joihin yhdistetään esim. luudalla lentäminen ja leveälierinen suippo hattu. Sen sijaan kun puhun noidista, puhun šamanistista työtä tekevistä, pohjoisen luonnonuskoisen perinteen osaajista, joilla on yhteisönsä henkinen ja kosminen tasapaino vastuullaan. ↩︎
  4. Tietäjä on uskomusperinteessämme myytit ja loitsut tunteva perinteenkantaja, joka runolaulutaitonsa ja usein myös parantajankykyjensä avulla tukee yhteisö ään. Tietäjyys on kehittynyt pronssi-ja rautakausien kuluessa, noituuden edustaessa tätä vanhempaa menetelmäkokonaisuutta. Käytännössä sanoilla noita ja tietäjä on historiallisissa lähteissä ja kansan suussa usein tarkoitettu yhtä ja samaa asiaa. Noitaperinteellä ja tietäjä-laitoksella onkin aina ollut sosiaalisten merkitystensä ja työmenetelmiensä osalta päällekkäisyyttä. Niillä on tästä huolimatta myös vahva sävyero, mikä juontuu loihtimisen, runolaulun, sekä sanamagian keskeisyydestä tietäjyydessä. Noituus on puolestaan šamanisminkaltainen työtapa, missä korostuvat henkien kanssa toimiminen ja sielumatkat enemmän kuin tietäjän toimissa. Tutkimuksen piirissä termien merkitysero on erityisen selvä. ↩︎

Create a website or blog at WordPress.com